The Cambrian Way

Van noord naar zuid en dwars door het hart van Wales. The Cambrian Way is een veelzijdige route van 185 mijl / 300 km, die in het noorden begint bij het Victoriaanse kustplaatsje Llandudno en in het zuiden eindigt bij de Welshe hoofdstad Cardiff. Een van de absolute highlights van deze route en tevens naamgever, zijn de Cambrian Mountains.

Stap in de auto en laat je verrassen door de natuurpracht van The Cambrian Way!

Bekijk hier de routekaart van The Cambrian Way

Plaatsjes

Llandudno
De route begint in het Victoriaanse/Edwardiaanse kustdorpje Llandudno dat in de volksmond ook wel ‘The Queen of Welsh resorts’ wordt genoemd. In 1878 werd hier de langste pier van Wales gebouwd en ook een gezellig promenade ontbreekt niet.

Conwy

Niet ver van Llandudno ligt het plaatstje Conwy dat bekend staat vanwege haar zeer indrukwekkende kasteel, volgens velen de mooiste van Wales. Ook Conwy ligt aan de kust en naast het bezoeken van het kasteel kun je hier ook door de gezellige haven struinen én het allerkleinste huis van Groot Brittannië bezoeken.

Hay-on-Wye
Een stuk verder naar het zuiden, een kwartiertje vanaf The Cambrian Way en aan de rand van Brecon Beacons National park, ligt het plaatstje Hay-on-Wye. In dit Welsh/Engelse grensstadje zijn het boeken die de klok slaan. Hier vind ieder jaar medio eind mei het Hay Festival plaats, een literair evenement dat mensen vanuit de wijde omgeving trekt. Ben je op een ander moment in Hay-on-Wye, dan kun je terecht bij de 39 boekenwinkels die dit kleine stadje rijk is.

Raak je niet uitgekeken, bezoek dan zeker ook de sprookjesachtige Bodnant Gardens, de indrukwekkende dam van Elan Valley en proef de lokale whisky van Penderyn.

↠ Kijk voor meer tips op de website van Visit Wales

Natuur

Snowdonia National Park
Zeg je the Cambrian Way, dan zeg je natuur! Deze route heeft haar naam te danken aan een reeks bergketens in het hart van Wales, de Cambrian Mountains. Echter is ‘Cambria’ ook de Latijnse benaming voor Wales. Als je vanuit Llandudno naar het zuiden reist, dan kom je al gauw terecht in Snowdonia National Park. Een indrukwekkend natuurgebied van maar liefst 2170 km2 dat is vernoemd naar Mount Snowdon, de hoogste berg in Wales. Ben je een wandelliefhebber, haal dan je schoenen maar uit het vet want dit park vraagt er om bewandeld te worden! Maar natuurlijk vinden ook mountainbikers hier veel uitdagende routes en ga je liever te paard op pad, ook dan is Snowdonia zeer de moeite waard. Onderweg kom je o.a. langs watervallen, estuaries, meren, bergtoppen en prachtige uitzichtpunten.

Brecon Beacons National Park
Zak je verder af naar het zuiden, dan wacht het Brecon Beacons National Park om ontdekt te worden. Ook hier zijn het bergen die het landschap domineren. Zo kom je langs Pen y Fan, de hoogste berg van Zuid-Wales, maar ook langs Black Mountain en Black Mountains. Dit 1340 km2 tellende nationale park werd in zijn geheel tot ‘International Dark Sky Reserve’ gekroond in 2013 vanwege de het zicht op een heldere sterrenhemel en de inzet om lichtvervuiling tegen te gaan. Sterrenkijken behoort dan ook tot een van de favoriete activiteiten in Brecon Beacons.

Cardiff - Must see & do

The Cambrian Way eindigt in het diepe zuiden van Wales, in Cardiff. De Welshe hoofdstad staat bekend om haar goede winkelmogelijkheden met de gezellige Queens Street, maar ook de Victoriaanse winkelgalerijen. In Wales is niet voetbal maar rugby de nationale sport en waar beter een wedstrijd te bijwonen dan in de hoofdstad. Bezoek dan ook zeker het Principality Stadium. Is sport niet zo jouw ding, sla dan Cardiff Castle en de gezellige terrasjes van Mermaid Quay niet over.

Fietsen

Met meer dan 1.400 km aan gemarkeerde fietsroutes door het hele land, is Wales met recht een fietsland te noemen. Op vakantie is dit dan ook een fijne manier om het land te verkennen, of je nu gaat voor een langeafstandsroute of relaxt een uurtje of twee gaat touren.

Lôn Las Cymru
Deze 400 km lange route voert van het plaatsje Holyhead op het eiland Angelesey in het noorden naar Chepstow of Cardiff in het zuiden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om slechts stukjes te fietsen. Highlights zijn o.a. Caernarfon Castle, Portmeiron, Snowdonia National Park en de Blaen y Glyn watervallen in het Brecon Beacons National Park.

Wandelen

Zeg je Wales, dan zeg je wandelen. Van kleine ommetjes van 3 kilometer tot langeafstandswandelingen dwars door het land. Ook langs The Cambrian Way kun je heerlijk wandelen. De route voert natuurlijk door Snowdonia en Brecon Beacons National Parks, maar ook daarbuiten zijn er mooie wandelstukken.

Bala Lake
Aan de rand van Snowdonia National Park ligt het Bala Lake, het grootste, natuurlijke meer van Wales. Met een omtrek van 6,5 km leent het meer zich uitstekend voor kortere wandelingen. Je kunt er ook voor kiezen om rondom het meer korte, vlakke wandelingen te maken, of een flinke kuitenbijter te pakken en bergopwaarts lopen. Bala Lake draagt het label ‘Walkers Welcome’.

Foto’s m.u.v. Cardiff (4): © Crown Copyright Visit Wales / Foto 4: © Visit Cardiff

Rechtstreeks in minder dan 1,5 uur met KLM naar Cardiff in Wales

Waarom kiezen voor OntdekWales.nl?

  • De mooiste reizen van de beste reisorganisaties
  • Wales heeft een kustlijn van maar liefst 1.200 km!
  • Van bergen tot kastelen en van Cardiff tot Conwy, je ontdekt het in Wales!
  • Rechtstreeks met KLM naar Cardiff
  • Ontdek het beste van Wales tijdens de 3 routes van The Wales Way

Nieuwsbrief

Ik schrijf me graag in voor de nieuwsbrief van Ontdek Wales om op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Door mij aan te melden ga ik akkoord met het privacybeleid.