Noord-Wales

In het noorden van Wales ervaar je Wales op haar best, vol tradities en prachtige natuur. Deze regio kenmerkt zich door haar typisch Welshe identiteit, rijke geschiedenis, een landschap dat wordt gesierd door indrukwekkende kastelen en lange stranden. In dit deel kun je Snowdonia National Park bezoeken, wandelend langs meren en watervallen of neem het treintje voor een panorama-rit naar een van de toppen van Mount Snowdon en kijk uit over het prachtige nationale park. En vergeet ook de sportactiviteiten niet, van ziplinen over de langste zipline van Europa tot een van de vele watersportactiviteiten zoals surfen, raften of kanoën, er is altijd voor iedereen wat te beleven!

Welkom in Noord-Wales!

Conwy

Het kasteel in Conwy is misschien wel de mooiste van het land en was volgens Edward I de belangrijkste schakel in zijn ‘Iron Ring’. De Engelse koning liet dit gigantische kasteel tussen 1283-1289 bouwen als onderdeel van zijn tweede campagne in Noord-Wales. Het kasteel is nooit belegerd geweest en daardoor nog geheel in tact. Uiteraard kun je het kasteel bezoeken, de torens beklimmen en over de stadsmuur lopen. Entree à £9,50 / €10,75 voor volwassenen en £7,60 / €8,60 voor kinderen tot 16 jaar. Gratis entree voor kinderen onder de 5 jaar.

In tegenstelling tot dit gigantische kasteel is Conwy toevallig ook hét plaatsje waar het kleinste huis van Groot-Brittannië staat. Het huisje, dat luistert naar de naam ‘Quay House’, is dieprood geverfd en meet slechts 3,05m x 1,83m. Een andere bezienswaardigheid in Conwy is Plas Mawr, een 16e eeuws huis in het centrum van het dorp dat wordt gezien als het best bewaarde huis uit die tijd.

Caernarfon

Ook het plaatsje Caernarfon wordt gekenmerkt door een gigantisch kasteel dat nog altijd vrijwel geheel intact is. In 1284 werd in dit kasteel de zoon van King Edward I geboren en daarmee ontstond de traditie om de Engelse kroonprins te betitelen als Prince of Wales. In het dorpje zelf vind een mengelmoes aan overblijfselen aan verschillende tijdperken, waaronder Keltische huizen en de Romeinse Barrakken.

Tezamen met Harlech Castle en Beaumaris Castle behoren de kastelen van Conwy en Caernarfon tot de Kastelen en stadsmuren van King Edward in Gwynedd en staan onder die noemer op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vanuit Caearnarfon kan je ook de Ffestiniog & Welsh Highland Railway (Great Little Train) nemen voor een leuk ritje voor de bergen waarbij Beddgelert of Porthmadog (of allebei) je eindbestemming is.

Snowdonia National Park

Snowdonia National Park
In het westen van Noord-Wales ligt Snowdonia National Park. Het is een van de mooiste natuurgebieden van Groot-Brittannië en is vernoemd naar Mount Snowdon, de hoogste berg van het land. Aan de kust van de Ierse Zee kunnen fiets- en wandelliefhebbers hier hun hart ophalen en de bergen van het park bedwingen. Het landschap is een combinatie van bergen, meren, heidevelden en zandstranden. Trek je wandelschoenen aan en vergeet niet om je camera mee te nemen! 

Je verwacht het misschien niet, maar naast verschillende bergactiviteiten, kun je je ook uitstekend uitleven op het water! Wat dacht je van surfen? En nee, niet op zee, maar in het binnenland! Surf Snowdonia is ’s werelds eerste in het binnenland gelegen surflagune en de enige plek in het Verenigd Koninkrijk waar je gegarandeerd altijd kunt surfen. Dankzij moderne technologie kunnen de golven hier naar jouw niveau worden bijgesteld en kun je kiezen uit ‘beginnersgolven’ en ‘golven voor gevorderden’.

↠ Bezoek je de website voor meer informatie

Must do's

Snowdon Mountain Railway
Je kunt natuurlijk naar de top van Mount Snowdon wandelen, maar je kunt het ook anders aanpakken. Stap in het plaatsje Llanberis in het historische treintje van Snowdon Mountain Railway, een van de meest unieke treinreizen ter wereld. Terwijl jij rustig achterover leunt in je stoel, trekt het overweldigende landschap aan je voorbij.

Bekijk de website voor tijden en prijzen

Zip World Velocity
De langste tokkelbaan van Europa is te vinden bij Zip World Velocity in Bethesda. Met een lengte van 1,6 km ‘vlieg’ je over de Penrhyn Quarry, ooit een van de grootste steengroeves ter wereld. Je hangt in een speciaal harnas aan de kabel en raast met een snelheid van 160 km/u op 150 meter boven een meer. Een ervaring om nooit te vergeten!

Meer info is te vinden op de website van Visit Wales

Must do's

Zip World Titan
Het is de enige 4-persoons tokkelbaan ter wereld en heeft een lengte van maar liefst 8 km aan kabels. Er zijn 3 etappes die steeds een beetje steiler worden. Doordat je met 4 personen naast elkaar kunt ‘glijden’, wordt het een belevenis om nooit te vergeten! Het parcours gaat o.a. over een landschap bestaande uit veengrond, bergen en mijnen.

Aber Falls Distillery
Midden in Abergwyngregyn, dicht bij Snowdonia National Park, ligt de Aber Falls Distillery. Bij deze distilleerderij kom je meer te weten over de lekkerste gins en likeuren. Bijzonder is dat ze geproduceerd worden met plantaardige en lokale ingrediënten, wat resulteert in unieke smaken zoals Orange Marmalade, Dark Chocolate en Salted Toffee. Ook wordt hier Welsh dry gin gestookt. Naast de distilleerderij bezoeken kan je ook een tour boeken, een kijkje nemen in het laboratorium, een workshop volgen en natuurlijk de gins en likeuren proeven.

Isle of Anglesey

Vlak voor de kust van Wales ligt het grootste eiland van Wales, Anglesey, dat een waar vakantiewalhalla is. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, surfen, vissen, vogels spotten, duiken of zeilen, het kan allemaal op Anglesey, dat d.m.v. twee bruggen met het vasteland is verbonden. Een van deze bruggen is de Menai Suspension Bridge uit 1826, ’s werelds eerste moderne hangbrug.

Een noemenswaardige bezienswaardigheid is Llanddwyn Island, met haar beroemde vuurtoren. Je zult foto’s met deze bezienswaardigheid ongetwijfeld overal tegenkomen bij reisinformatie over Wales. Llanddwyn Island maakt deel uit van het Newborough Warren National Park waar duinen, wadden en zoutmoerassen het landschap bepalen.

Foto’s: © Crown Copyright Visit Wales

Rechtstreeks in minder dan 1,5 uur met KLM naar Cardiff in Wales

Waarom kiezen voor OntdekWales.nl?

  • De mooiste reizen van de beste reisorganisaties
  • Wales heeft een kustlijn van maar liefst 1.200 km!
  • Van bergen tot kastelen en van Cardiff tot Conwy, je ontdekt het in Wales!
  • Rechtstreeks met KLM naar Cardiff
  • Ontdek het beste van Wales tijdens de 3 routes van The Wales Way

Nieuwsbrief

Ik schrijf me graag in voor de nieuwsbrief van Ontdek Wales om op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Door mij aan te melden ga ik akkoord met het privacybeleid.