Praktische informatie

Taal
Wales kent twee officiële talen: Engels en Welsh (Cymru). Eigenlijk wordt er overal Engels gesproken, maar met name in de plattelandsdorpjes in Noord- en West-Wales spreekt men nog altijd Welsh, wat absoluut niet op een andere veel voorkomende taal lijkt. Het Welsh is de oudste taal van Europa die vandaag de dag nog gesproken wordt. Wil je indruk maken en iemand in het Welsh aanspreken, dan komen de volgende woordjes handig van pas. V.l.n.r. Nederlands, Engels, Welsh.

hallo – hello – helô
welkom – welcome – croeso
aangenaam kennis te maken – pleased to meet you – mae’n dda gen i gwrdd â chi
goedemorgen – good morning – bore da
proost – cheers – iechyd da
eet smakelijk – bon appetit / have a nice meal – mwynewch eich bwyd
kun je Engels praten? – can you please talk English? – Ydych chi’n siarad Saesneg?
dankjewel – thank you – diolch
alstublieft – here you go – os gwelch yn dda
graag gedaan – you’re welcome – croeso
kunt u mij helpen?  – can you help me please? – gallwch chi fy helpu

Foto links: © Crown Copyright Visit Wales

Praktische informatie

Tijdsverschil
In Wales is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Ook kennen ze net als wij een Zomer- en een Wintertijd, waardoor het tijdsverschil altijd 1 uur is.

Klimaat
Wales heeft over het algemeen een gematigd klimaat. Door storingen boven de Atlantische Oceaan kan het met name in de bergketens nogal eens regenen. Wil je de zon opzoeken, dan zijn met name de Pembrokeshire Coast en het eilandje Anglesey goede bestemmingen. De minimum temperatuur in december/januari ligt rond de 7 graden en de maximum temperatuur in juli/augustus op 24 graden.

Beste reistijd
Wil je graag mooi weer op vakantie, dan zijn de maanden mei en juni de beste reistijd voor Wales. Je hebt in deze maanden de minste kans op neerslag en temperaturen liggen rond de 18-20 graden. In de zomermaanden juli en augustus is het vaak 1 of 2 graden warmer, maar neemt ook de kans op neerslag toe. 

Praktische informatie

Paspoort + visum
Voor reizen binnen Europa dien je een geldig paspoort of identiteitskaart mee te nemen op reis. Een rijbewijs volstaat niet. Voor reizen naar Wales heb je geen visum nodig. Ook zijn inentingen niet nodig.

Handig om te weten
In Groot-Brittannië worden andere stekkers gebruikt dan in Nederland. Neem daarom een verloopstekker (converter) mee die past op de lokale stopcontacten.

Net als de rest van Groot-Brittannië rijdt het verkeer in Wales aan de linkerkant. Ga je oversteken, kijk dan altijd eerst naar rechts!

Rechtstreeks in minder dan 1,5 uur met KLM naar Cardiff in Wales

Waarom kiezen voor OntdekWales.nl?

  • De mooiste reizen van de beste reisorganisaties
  • Wales heeft een kustlijn van maar liefst 1.200 km!
  • Van bergen tot kastelen en van Cardiff tot Conwy, je ontdekt het in Wales!
  • Rechtstreeks met KLM naar Cardiff
  • Ontdek het beste van Wales tijdens de 3 routes van The Wales Way

Nieuwsbrief

Ik schrijf me graag in voor de nieuwsbrief van Ontdek Wales om op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Door mij aan te melden ga ik akkoord met het privacybeleid.